lunes, 7 de marzo de 2016

ORGANITZACIÓ DEL CENTRE

NO DEIXAR LLOC A LA IMPROVISACIÓ


    Com és d'esperar, l'organització de centre és una part molt important de la seva dinàmica. En realitat, tot i que sempre pot estar subjecta a una certa flexibilitat, tot allò que es fa ha estat prèviament pensat i organitzat; per exemple el funcionament de l'escoleta, els horaris, els dies festius, l'equip docent, l'equip no docent, les reunions, la documentació, les programacions, les activitats, les sortides, entre molts altres aspectes.
En aquesta entrada, em centraré en un aspecte de l'organització concret que vaig poder vivenciar amb motiu del Carnestoltes; una sortida amb motiu de la temàtica del projecte que fan aquest curs: Eivissa Cultural.
Les excursions o sortides poden formar part de l'organització del centre, però, així mateix, una sortida concreta porta implícita també una extensa organització per tal que tot surti de la millor manera possible i tal com està planificada. Així, abans que arribés la data assenyalada (dia de la sortida) hi hagué  tota una preparació prèvia: Primerament va ser l’elecció de la temàtica per part de les docents juntament amb la directora del centre, acte seguit l’establiment dels horaris per tal de poder fer la sortida organitzadament(tots a l’hora no podíem sortir, així que es va decidir per classes i cada 30’), seguidament es varen fer diferents reunions per preparar les disfresses que durien els infants (vestits regionals fets per nosaltres a l’aula amb borses de plàstic de diferents colors i cartolina), circulars informatives als pares demanant autorització i finalment l’establiment de la ruta detallada a fer el dia de l’excursió (el carrer de Corrillos i el paral·lel, Avda Espanya) així com les normes a seguir per part de les docents (fixar els infants amb arnés a una corda comuna, col·locar-nos una a l’inici, una altra a la meitat i la directora a l’inici de la filera per tal de garantir un moviment fluït pel carrer)
Una vegada la sortida estava confirmada, Cati ens va donar les circulars per repartir als familiars i Laia va anar recollint-les les setmanes prèvies. Així mateix es va convidar els familiars que volguessin ens acompanyessin en la sortida. Aquest és un fet de l'organització que destaco perquè em sembla coherent el fet de ser conscient que hi havia la necessitat de l'ajuda dels familiars, donat que és una gran responsabilitat sortir del centre amb tants d'infants de 0 a 3 anys.
Destaco també la idea de pensar a organitzar als infants en diferents grups formant el menor nombre d'infants possible i amb dues educadores amb cada un d'ells també, juntament amb la directora, ja que podrien haver pensat en fer-ho tots junts i, en la meva opinió, hagués set angoixant.
El dia de l'excursió va estar força bé;
Una mica de nervis previs però amb molta il·lusió per part nostra i per suposat dels infants. Tal vegada em va faltar un poc de música o alguna petita explicació que contextualitzés més aquella excursió de Rúa de Carnestoltes. Si bé és cert que els nins varen gaudir moltíssim i respongueren molt bé. La volteta no va durar més de 30’ .
També penso que hagués estat bé per exemple en l'arribada a la nostra escoleta haver fet un dibuix d'allò viscut per tal de fer una descentració, però per motius de temps anàrem directament al pati.
En definitiva, entenc que una sortida com aquesta suposa una ampla organització i un esforç per l'equip docent que ha de deixar-ho tot ben enllaçat. Crec que es va intentar dur a terme de la millor forma possible tot i que és veritat que sempre es pot fer millor i que des de fora o en acabar pots pensar en coses que tal vegada abans no hi havies pensat, però al final va ser un dia fora de la rutina i un temps agradable per als infants que és l'important.
En aquest cas, relacionaria aquesta entrada amb la competència de les famílies. En veritat, nosaltres com a practicants no tenim molta relació amb elles perquè no és la nostra tasca, de fet, la nostra relació amb elles és mínima tot i que això no lleva poder parlar amb ells en algun moment. Però, en aquesta sortida en concret ha estat important la seva presència, i una vegada més s'ha demostrat que en aquesta escoleta hi ha relació entre família i centre. Suposo a més que degué ser un matí agradable que pogueren compartir amb altres pares, amb infants companys dels seus fills i també, perquè no, una ocasió per compartir espai i temps amb nosaltres com a practicants que ara formem part de la vida del centre i del grup.